Peliriippuvuuden psykologiaa – kenellä on riski tulla riippuvaiseksi?

Riippuvuutta on monenlaista ja se voi yhtä hyvin kohdistua alkoholiin, tupakointiin, ruokaan, läheisen seuraan kuin uhkapelaamiseen. Suomikaan ei ole peliriippuvuudelle tuntematonta tannerta, sillä noin 3 % kansalaisista on jäänyt jonkinasteisen peliriippuvuuden kynsiin. Heistä noin puolet luokitellaan vakavan muodon omaaviksi, eli noin 50 000 suomalaiselle pelaaminen on kaikkea muuta kuin valikoituihin hetkiin sopivaa viihdettä. Hyvä uutinen on, ettei tämän riippuvuusmuodon yleisyys ole kasvanut viimeisten 20 vuoden aikana ja useimmat nauttivat kohteesta casino asiallisesti ja kohtuudella.

Mikä sitten altistaa ihmiset riippuvuudelle, tässä tapauksessa pelaamiselle? Miksi kahdesta pelaamista rakastavasta Ville pelaa vain toisinaan ja itselleen pienillä summilla, kun taas Marko tuntee pakonomaista tarvetta pelata milloin vaan mahdollista, eikä hän edes ole perillä siihen uppoavista rahasummista tai välitä rahapulan aiheuttamasta maksujen maksamatta jäämisestä, ei lörpistä korvaansa vaimon valitukselle yhteisen ajan puuttumisesta ja lasten huomioimisesta?

Peliriippuvuuteen altistavat persoonallisuuden piirteet

Riippuvuutta ei synny kaikille, vaan pelaamisen koukkuun jäävillä on joitain yhteisiä persoonallisuuden piirteitä. Kaikki peliriippuvaiset eivät kuitenkaan omaa niitä.

Perintötekijät muovaavat vahvasti persoonallisuuttamme, joten ne tulevat kolikkopelin, pelipöydän tai vedonlyöntilipukkeen ääreen seurassamme, äänettöminä mutta usein hallitsevina kumppaneina. Marko saattoi syntyä perheeseen, josta hän peri alttiuden riippuvuuden syntymiselle, kohdistuupa se sitten pulloon, savukkeeseen tai pelikoneisiin. Osa meistä puolestaan tarvitsee jatkuvaa adrenaliinivirtaa tunteakseen elämällä olevan merkitystä ja makua, se puolestaan kohottaa riskinottohalua ja -kykyä. Toiset taas ovat luonteeltaan impulsiivisia, jolloin päätökset tehdään tavallisesti hetken mielijohteista ja tyydytyksentunteen hakemisen perusteella. 

Peliriippuvaisen aivot tuottavat ja janoavat enemmän dopamiinia

Persoonallisuuden ja perittyjen geenien lisäksi riippuvuuteen voivat altistaa aivojen kemialliset piirteet ja puutteet. Etenkin dopamiinitasolla näyttää olevat yhteyttä siihen, jäämmekö pelaamisen pauloihin liiaksi vai onko se vain mukavaa toisiaan tapahtuvaa viihdettä.

Dopamiini on yksi keskushermostomme välittäjäaineista, liittyen etenkin mielihyvään. Se kuljettaa viestejä hermosta toiseen. Kun teet jotain itsellesi mieluisaa, dopamiinitaso kohoaa ja saa sinut tuntemaan onnea ja energisyyttä. Pelaaminen toimii dopamiinin osalla samalla tavoin kuin huumeita käytettäessä, jolloin dopamiinintuotanto voi jopa 10-kertaistua – mielihyvän tunteen kohotessa pilviin. Ymmärtänet siis jo, miten helpolla pelaamisen tuottama tyydytys aktivoi dopamiinituotannon.

Eikä siinä kaikki, dopamiini on myös pitkälti vastuussa siitä, että janoat lisää mitä vain mielihyvää tuottavaa, onpa se makeaa, seksiä, huumeita, rahaa tai voittamisen riemua, tai edes voittamisen mahdollisuuden ylläpitoa. Kaiken kukkuraksi aivot tottuvat tiettyyn dopamiinitasoon, jolloin et enää koe pelaamisen tuottamaa tyydytystä yhtä vahvana kuin aiemmin. Arvaat varmaan, mihin se johtaa? Sinun on pelattava entistä enemmän. Dopamiini siis samaan aikaan palkitsee sinut nyt saavuttamastasi tai kokemastasi ja houkuttelee jatkamaan ja tavoittelemaan aina vain lisää.

Jopa ajatusmallit voivat vaikuttaa siihen, kenestä tulee peliriippuvainen

Loppuun muutama sana siitä, miten ajatusmallit voivat johtaa hallitsemattomaan pelaamiseen. Osa meistä on sikäli loogisia, ettemme usko olevamme tavallista onnekkaampia tai voivamme millään tavalla ennustaa, saati vaikuttaa, pelaamisen voitokkuuteen. Pelaamme siis korkeintaan siihen saakka, että pelitilillä olevat varat tai vielä omalla pankkitilillä olevat, muusta normaalikäytöstä jäljelle jäävät varat loppuvat.

On kuitenkin olemassa ihmisiä, jotka ajattelevat eri kaavoilla. Jos kohdalle on jo osunut useita tappiollisia kolikkopelipyöräytyksiä tai pokerikäsiä, he päättelevät, että loogisesti voitto alkaa olla lähellä, eihän kukaan voi aina hävitä… He unohtavat, että yhden pelikierroksen tulos ei vaikuta seuraavan tulokseen millään lailla ainakaan kolikkopelien äärellä. Se on kuin lottoaisit siinä uskossa, että mitä useammin lottoat, sitä varmemmin voitto jossain vaiheessa osuu kohdallesi. Lottovoittoon kuitenkin riittää yksi ainoa lottorivi, pelattuna vain kerran elämässä.